Alergia
Alergia to inaczej uczulenie, specyficzna nadwrażliwość organizmu na zetknięcie z alergenem (antygenem), obcą substancją wywołującą patologiczną reakcję immunologiczną naszego organizmu.) Alergikiem można zostać w każdej chwili i w każdym wieku. Jej objawy mogą być bardzo różne: wszystko zależy od tego, jaki narząd zareagował nadwrażliwością. Podatność na alergię ma podłoże genetyczne, często dziedziczne, co sprawia, że prawdopodobieństwo pojawienia się alergii wzrasta, jeśli u członków rodziny wystąpiła alergia. Zakłada się, że również czynniki środowiskowe znacznie podnoszą ryzyko wystąpienia alergii. Są wśród nich: zanieczyszczenie powietrza, dym papierosowy, przebyte infekcje, nazbyt sterylne otoczenie w okresie rozwoju dziecka czy nadużywanie środków chemicznych.
Alergia pokarmowa
Najczęściej uczula mleko krowie (w tym białko i cukier mleczny- laktoza), mleko sojowe, orzechy, miód ,ryby i owoce morza, kakao, pszenica a nawet owoce czy warzywa.
Czasami alergia pokarmowa może doprowadzić do alergii wziewnej.
Alergia wziewna
Uczulają pyłki traw, drzew, zbóż, roztocza kurzu domowego, pleśnie, sierść i naskórki zwierząt domowych (pies, kot, chomik), Nie leczona alergia wziewna może się skończyć astmą.
Alergia kontaktowa
Alergeny mogą wnikać do organizmu także przez skórę. W tym przypadku odpowiedzią są zmiany na skórze: od łagodnych (lekkie zaczerwienienie) po bardziej uciążliwe (pęcherze, ranki). Dochodzi do niej dosyć często, bo skóra stanowi ogromną powierzchnię kontaktu ze środowiskiem. Co może ją wywoływać?
-
Nikiel i chrom – mogą znajdować się w zapięciach, haftkach, klamrach od pasków, guzikach od dżinsów, bransoletkach, kolczykach i pierścionkach.
-
Barwniki – np. te używane do barwienie tkanin.
-
Kosmetyki – a raczej zawarte w nich substancje zapachowe i konserwanty
-
Chemia domowa (proszki, płyny itp.)
Uczulenie na jad
Może spowodować tylko reakcję miejscową (np. obrzęk, zaczerwienienie) lub ogólnoustrojową, – wstrząs anafilaktyczny. Najwięcej uczuleń wywołują owady z rzędu błonkoskrzydłych – pszczoła miodna, trzmiel, osa i szerszeń. W ostatnich latach jednak pojawia się coraz więcej uczuleń na jad owadów z należącej także do błonkówek rodziny mrówkowatych.
Objawy
Oczy - zapalenie spojówek
-
pieczenie
-
łzawienie
-
zaczerwienienie
Nos
-
wydzielina rzadka (wodnista)
-
przezroczysta i bardzo obfita
-
wrażenie zatkania
-
częste kichanie
Drogi oddechowe – skurcz oskrzeli
-
suchy kaszel, świsty
-
trudność w oddychaniu
-
czasami pełno-objawowy atak astmy
Układ pokarmowy
-
bóle brzucha
-
gazy, wzdęcia
-
biegunka, zaparcia
Skóra
-
różne wysypki
-
egzema
Nietolerancja pokarmowa
Wyróżniamy również nietolerancję pokarmową, objawy są zwykle mniej gwałtowne od symptomów alergii. Zazwyczaj od zjedzenia nietolerowanego produktu do wystąpienia symptomów upływa przynajmniej kilka godzin, czasem może to być nawet kilka dni.
Nietolerancja pokarmowa objawia się: bólami głowy, wzdęciami, odbijaniem, uczuciem ciężkości w żołądku, bólami mięśni i stawów, czy po prostu ogólnym złym samopoczuciem. Objawem nietolerancji pokarmowej może być nawet skłonność do nadwagi.
Najczęściej występuje nietolerancja laktozy, która związana jest z niedoborem laktazy (enzymu trawiennego wytwarzanego w jelicie cienkim i odpowiedzialnego za przyswajanie laktozy - cukru znajdującego się w mleku).
Nietolerancja laktozy objawia się wzdęciami, biegunkami i nudnościami pojawiającymi się po wypiciu mleka. Picie sfermentowanych napojów mlecznych, takich jak kefir czy jogurt, nie powoduje takich dolegliwości, bo zawartość laktozy w tych napojach jest dużo mniejsza niż w mleku. W trawieniu jogurtu i kefiru pomagają też obecne w nich bakterie.
Odczulanie
Leki przeciwalergiczne nie eliminują przyczyny a jedynie tłumią objawy alergii. Metoda biorezonansu pozwala w sposób bezbolesny i bezinwazyjny pozbyć się uczulenia. Stosowana jest u dzieci poniżej 3-go roku życia.
W przypadku silnej alergii (alergeny centralne) potrzebujemy 3 zabiegów odczulających, najczęściej wystarcza 1 zabieg aby pozbyć się alergii na zawsze.
Alergeny centralne: mleko, laktoza, pszenica, gluten, jajko – żółtko i białko, sierść zwierząt, roztocze kurzu domowego, Candida albicans, drożdże. Terapie wykonuje się co 3-7 dni. W przypadku mleka, pszenicy, jajka należy wyeliminować dany alergen na czas odczulania i 2 tygodnie po nim. Po dwóch tygodniach wykonujemy darmowy test sprawdzający - czy udało się odczulić alergen. W razie niepowodzenia ponowne odczulanie jest darmowe.
Odczulanie jest całkowicie bezpieczne, bezinwazyjne i bezbolesne. Nie nakłuwamy i nie pobieramy krwi. Pacjent otrzymuje wynik od razu po badaniu.
Przygotowanie do terapii:
Leki przeciwalergiczne blokują możliwość wykonania testów biorezonansem ponieważ maskują one alergię - testy są wtedy niemiarodajne a wręcz niemożliwe. 7 dni przed badaniem należy je odstawić.
Przeciwwskazaniem do terapii jest rozrusznik serca, ciąża oraz implant elektroniczny.
Odczulanie przeprowadzane jest na aparacie Bicom 2000.